Wet en Regelgeving

 

Algemene regels voor de piloot vóór het vliegen

Wanneer u in Nederland wilt gaan vliegen met een drone dient u aan een aantal regels en voorwaarden te voldoen voor dat u gaat vliegen.

Lees meer....

Algemene regels voor de piloot tijdens het vliegen

Om in Nederland te mogen vliegen met een drone dient u als piloot aan een aantal regels en voorwaarden te voldoen tijdens het vliegen.

Lees meer....

Open categorie

De meeste piloten in Nederland vliegen in de categorie "open" deze categorie bestaat uit verschillende sub categorieën met ieder zijn eigen regels en voorwaarden waar u zich als piloot aan dient te houden, dit is een categorie met een laag risico. Deze categorie is onder verdeeld in 3 Sub-categorieën, A1, A2 en A3. In welke subcategorie u vliegt hangt af van een aantal factoren, doel van de vlucht, gewicht van de drone. 

Lees meer.... 

Specifieke categorie

Voor bepaalde vluchten moet u uitwijken naar de specifieke categorie, dit is een categorie voor vluchten met een gemiddeld risico. Vluchten zoals vliegen binnen een CTR vallen in deze categorie.

Lees meer.... 

Gecertificeerde categorie

De gecertificeerde categorie is een categorie voor vluchten met een hoog risico. De regels voor deze categorie zijn nog in ontwikkeling. 

Lees meer.... 

Boetes

Drone vliegen is niet geheel zonder risico, wanneer u zich niet aan de drone wetgeving houd kunnen de boetes hoog oplopen tot een maximum van wel €7800,- 

Lees meer.... 

Exploitantnummer

Om met een drone te mogen vliegen dient de drone te zijn voorzien van een exploitantnummer, dit nummer is een persoonlijk nummer van de eigenaar van de drone.

Lees meer.... 

Dronebewijs

Zins 31-12-2020 is het dronebewijs ingevoerd, wanneer u wilt vliegen met een drone die meer weegt dan 250 gram dient u eerst een dronebewijs te halen. Drones tot 250 gram zijn vrij om mee te vliegen zonder dronebewijs. 

Lees meer.... 

Zoneringskaart

Weet waar je in Nederland mag vliegen, met een zoneringskaart kunt u precies zien waar u wel of niet mag vliegen met een drone. Ook zijn er locaties waar u nooit mag vliegen zoals het vliegen in de buurt van vitale infrastructuur.

Lees meer....