Wat is een drone?

 

Wat is een drone?

Een drone is een onbemand luchtvaartuig, vaak met camera waar mee de piloot die de drone bestuurd kan fotograferen en filmen.

Drones worden ook wel UAV "Unmanned Aerial Vehicile" of RPAS "Remotely Piloted Aircraft System" genoemd en zijn er in allerlei soorten en maten te vinden. 

 

Besturing

De drone wordt bestuurt door een persoon vanaf de grond, ook wel de piloot genoemd. De piloot kan de drone in de volgende richtingen sturen: voor en achter, links en rechts, omhoog en laag en ook nog zijwaarts. Hierdoor is een drone erg wendbaar en kan hij ingezet worden voor veel verschillende toepassingen.

Toepassingen

Drones zijn geschikt voor een groot aantal toepassingen. Drones worden tegenwoordig veel recreatief gebruikt, toch worden ze ook vaak professioneel ingezet voor fotografie of inspecties. Zelfs de overheid maakt gebruik van drones zoals de politie en defensie. Ook bestaan er serieuze drone races waarbij piloten tegen elkaar racen op een parcours

 

Soorten

Er zijn verschillende soorten drones. Het meest bekende is de quadcopter, deze heeft zoals het woord "quad" al zegt vier propellers. Ook bestaan er nog Hexacopters met zes propellers en Octocopters met acht propellers. 

Het prijskaartje van een drone kan variëren van honderden tot wel duizenden euro's, het ligt er maar net aan wat u met de drone wilt doen. 

 

Regelgeving

Drones zijn geen speelgoed, in Nederland vallen ze zelfs onder de luchtvaartwetgeving. Om een drone te mogen besturen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen en in de meeste gevallen een dronebewijs halen, ook dient de piloot zich te registreren bij de RDW.

Let op: aan illegaal drone gebruik kleven hoge boetes in Nederland!